La colpa è di una foto di amici in vacanza in Sicilia: due belle granite alle more di gelso, con tanto di panna e brioche. Ho sbavato sulla tastiera.
Poi mi è anche toccato pulirla e spiegare ai colleghi che non ho ancora un caso da "Malattie Misteriose", sono solo golosa.
Nella triste pausa pranzo, di fronte ad un'insalatona dieteticona, riflettevo sulle sofferenze della vita, del lavorare in Luglio e della lontananza che crea dipendenze effimere, fatte solo di pensiero: il pensiero fisso della granita siciliana a migliaia di km da me. Sigh!
...
Ma noooo... cheddico?
A Brescia la Sicilià c’è!
In questo caso sotto forma di un baretto tristolino e bruttino! Forse 10 tavolini fuori, arredamento stile bar-sport, gestione laconico-brusca e vista panoramica dell’Ospedale Civile di Brescia.
In questo bar-pasticceria-graniteria non si prende un gelato (assumere direttamente una fialetta di aromatizzante chimico dà più soddisfazione), non si và a fare aperitivo (a meno di essere un nerd in odore di suicidio e mancante della motivazione finale), ci si và SOLO per la granita.
Inspiegabilmente, infatti, la granita è eccellente; è cremosa ma non somiglia ad un gelato, è ghiaccio fine fine ma non è uno stucchevole sorbetto "vado-bene-sempre e costo poco al ristoratore". Sazia i golosi se scelta tradizionale con panna e brioche e rinfresca nei gusti classici come Menta o alla frutta. Ma non è sorprendente solo per me, lo è anche per tutti quei bresciani che vedo arrivare, mangiare la granita e lasciare il tavolo poco dopo (il posto non ispira a trattenersi oltre i 5 minuti di digestione), sicchè il locale è sempre movimentato.
Pistacchio e Caffè, rigorosamente con panna montata, sono i miei gusti preferiti ma sono ottimi anche gli altri classici della tradizione sicula: gelso e mandorla.
Io apprezzo anche il gusto Anguria, che trovo fresco e privo del problema “impiastricciamento” che ho con il frutto!
Forse non è il meglio della Sicilia approdato in terra bresciana, ma è sicuramente la migliore granita che io abbia assaggiato ad oggi (in Sicilia, sigh, non sono ancora andata per l’orginale ma prima o poi…).
P.S. Attenzione al conto quando si è in gruppo, hanno il vizietto di infilarci qualche "surplus" e non sono molto gentili quando gli si fa notare l'errore. Meglio farsi il conto al tavolo e arrivare in cassa preparati.
P.S. Attenzione al conto quando si è in gruppo, hanno il vizietto di infilarci qualche "surplus" e non sono molto gentili quando gli si fa notare l'errore. Meglio farsi il conto al tavolo e arrivare in cassa preparati.
(voto: 7.5)
Dove: Pasticceria Graniteria Bar ETNA, Via dal Monte Pietro n. 12 - Brescia
Calorie: meglio non sapere
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First serious: sicilian granita (slush) in Brescia
The fault lies with a picture of friends on holiday in Sicily: two beautiful granite Mora di Gelso (Mulberry)-flavoured with lots of cream and brioche. I drooled on the keyboard.
Then I also had to clean it and explain to colleagues that I have not a case of "Mysterious Disease" but I'm just greedy.
In the sad lunch break, in front of a big diet salad, I reflected on the suffering of life, the sadness of working in July and the distance that creates ephemeral dependencies, made only of thought: the constant thought of the sicilian granita at thousands miles away from me. Sigh!
...
But noooo ... what I say? In Brescia there is Sicily!
In this case is in the form of a little, glumy and ugly bar! Maybe 10 tables outside, furniture of "sports bar" style, laconic-rude management and a panoramic view of the Civil Hospital of Brescia.
In this bar-pastry-graniteria don't go to take an ice cream (take directly a smell of chemical flavoring gives more satisfaction), don't go to have a drink (unless you are a nerd who contemplates suicide and lacks the final motivation), here goes ONLY to have a granita.
Inexplicably, in fact, this granita is excellent, it is creamy but does not look like an ice cream, ice is very fine but it is not a sickly sorbet "I'm-always-good and cost little to the restaurateur". It satisfy the gourmands if choice traditional with cream and brioche and refreshes if in the classic flavors like Mint or fruit. But this place doesn't amazing only me, but also all those people who I see coming, eat their granita and leave the table a little later (the place does not inspire to stay more than the 5 minutes necessary for first digestion), so the place is always busy.
Pistacchio (Pistachio nut) and Caffè (Coffee), strictly with whipped cream, are my favorite flavors but also other sicilian traditional flavours are great: Mora di Gelso (Mulberry) and Mandorla (Almond).
I also appreciate the Anguria (Watermelon) flavour which I find fresh and free of the problem of "besmearing" that I have with the fruit!
Maybe not the best of Sicily arrived in Brescia, but it's definitely the best granita I've tasted till today (in Sicily, sigh, haven't gone yet to taste the original but sooner or later ...).
P.S. Watch the bill when going in a group, they have the bad habit to add some "surplus" in it and are not very helpful when you point out the error. Better to get the bill to the table and get prepared in case.
(Rating: 7.5)
Then I also had to clean it and explain to colleagues that I have not a case of "Mysterious Disease" but I'm just greedy.
In the sad lunch break, in front of a big diet salad, I reflected on the suffering of life, the sadness of working in July and the distance that creates ephemeral dependencies, made only of thought: the constant thought of the sicilian granita at thousands miles away from me. Sigh!
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But noooo ... what I say? In Brescia there is Sicily!
In this case is in the form of a little, glumy and ugly bar! Maybe 10 tables outside, furniture of "sports bar" style, laconic-rude management and a panoramic view of the Civil Hospital of Brescia.
In this bar-pastry-graniteria don't go to take an ice cream (take directly a smell of chemical flavoring gives more satisfaction), don't go to have a drink (unless you are a nerd who contemplates suicide and lacks the final motivation), here goes ONLY to have a granita.
Inexplicably, in fact, this granita is excellent, it is creamy but does not look like an ice cream, ice is very fine but it is not a sickly sorbet "I'm-always-good and cost little to the restaurateur". It satisfy the gourmands if choice traditional with cream and brioche and refreshes if in the classic flavors like Mint or fruit. But this place doesn't amazing only me, but also all those people who I see coming, eat their granita and leave the table a little later (the place does not inspire to stay more than the 5 minutes necessary for first digestion), so the place is always busy.
Pistacchio (Pistachio nut) and Caffè (Coffee), strictly with whipped cream, are my favorite flavors but also other sicilian traditional flavours are great: Mora di Gelso (Mulberry) and Mandorla (Almond).
I also appreciate the Anguria (Watermelon) flavour which I find fresh and free of the problem of "besmearing" that I have with the fruit!
Maybe not the best of Sicily arrived in Brescia, but it's definitely the best granita I've tasted till today (in Sicily, sigh, haven't gone yet to taste the original but sooner or later ...).
P.S. Watch the bill when going in a group, they have the bad habit to add some "surplus" in it and are not very helpful when you point out the error. Better to get the bill to the table and get prepared in case.
(Rating: 7.5)
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